In en om Amby liggen schitterende wandelgebieden waar je eindeloos kunt genieten van de prachtige natuur.

Severenpark
Het prachtig en rustieke wandelpark van Huize Severen, met zijn idyllische plekjes, het kasteeltje, hoeve en Lourdesgrot die in 1931 is toegeweid aan Maria. Er zijn watervogels van diverse pluimage, zijn vijvers met markante bruggetjes en het bos met zijn wandelpaden die zich uitstrekken vanaf de Severenstraat tot aan de autosnelweg Maastricht-Heerlen.

In dit wandelpark, verscholen in een hoek achter een hoge heg, ligt een klein kerkhofje, dat nog dateert uit de tijd dat Huize Severen werd bewoond door de Zusters van Barmhartigheid die daar hun dode medezusters begroeven. Heden is dit wandelpark eigendom van de Elisabeth Strouven Stichting. Dit park is vrij toegankelijk, maar in eerste instantie bestemd voor patiënten van het tegenover gelegen Zorgcentrum 'De Zeven Bronnen'. Om de vele loslopende dieren in het park te beschermen, hebben honden, ook al zijn deze aangelijnd, géén toegang.


De Ambyerheide
In de volksmond 'De Aamyerheij' genoemd, is een oase van rust. De mooie uitgestrekte en heuvelachtige Ambyerheide (ooit bezongen door de Maastrichtse zanger Johnny Blenco) met zijn wandelpaden over de heide en door het hellingbosgebied 'De Dellen', richting Berg en Terblijt en/of het Geuldal vanwaar men langs het kronkelend riviertje De Geul kan lopen tot aan Valkenburg toe. De Dellen is een zeer soortenrijk hellingbos met in de ondergroei bijzondere planten, zoals de veelbloemige Salomonszegel, Heksenkruid en Christoffelkruid. De weelderige lianengroei van bosrank en klimop geeft sommige stukken een exotisch karakter. Gallowayrunderen grazen vooral in het dalgebied bij de Geul, maar trekken ook weleens de hellingbossen in. Zij verspreiden door middel van hun vacht en mest de plantenzaden. Dit wandelgebied, waar honden aangelijnd dienen te zijn, is vrij toegankelijk.


De rotstuin van Bèr Slangen
De man van de rotstuin aan de Ambyerstraat Noord 73, Bèr Slangen overleed op 10-03-2001 op 76 jarige leeftijd. "De rotstuin van Bèr Slangen" is een begrip bij tuinliefhebbers in de hele wereld, duizenden mensen bezochten zijn tuin. Tussen de 3000 en 5000 bezoekers per jaar was heel gewoon. Of het nu in de Journal of the Scottish Rock Garden Club was of in een Frans thematijdschrift voor rotstuinen: Bèr's rotstuin was en is nog steeds een uniek stukje waar wereldwijd over werd en wordt geschreven. In de 50 jaar dat Bèr aan zijn tuin heeft gewerkt, heeft hij een landschappelijk uniek stukje Amby gecreëerd: een tuin zo klein én zo groots.

Trekkend aan zijn pijp kon hij uren vertellen over de steun die hij kreeg van de Ambiese jeugd, met name Nico Tilly en Roger Penders, over zijn fietstochten door Europa en het ontdekken van planten. Over zijn 50 ordners met plantenbeschrijvingen, waar Landbouwuniversiteit Wageningen interesse voor heeft. Het levenswerk van Bèr Slangen is voortgezet door Nico Tilly. Al vanaf zijn vierde jaar kwam Nico bij Bèr en is hij als het ware in de tuin opgegroeid. Planten kweken, de tuin onderhouden, snoeien en rondleidingen geven op de open dagen waren voor hem een regelmatig terugkerend fenomeen. Daardoor ontstond al vroeg zijn interesse voor planten en is hij gaan studeren aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, waar hij in 1997 afstudeerde in plantenveredelingen en in 1999 in tuin- en landschaparchitectuur. Er tussendoor liep hij een jaar stage in de Royal Botanic Gardens Kew in Londen. Momenteel is Nico werkzaam bij een landschappen firma te Amsterdam. Hij ontwerpt tuinen en geeft plantadvies. De Rotstuin van Bèr Slangen is gratis te bezichtigen, er is echter wel de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven, dit wordt erg op prijs gesteld. Internet: www.berslangen.nl


De regenwatervijver
De regenwatervijver is een gevarieerd wandelgebied, met een vijver, oevers, moeraszone, bos en bloemrijke graslanden. Er groeien o.a. abelen, wilgen, moeraseiken en veel struiken als veld-esdoorn, hazelaar en meidoorn. In de bosjes komt de breedbladige wespenorchis voor en je vindt op sommige plekken hele tapijten van maartse viooltjes. Ook daslook voelt zich hier thuis. In en rond de vijver komen veel gewone padden voor en in de bosjes zie je regelmatig de eekhoorn. Basisschool Amby heeft dit natuurgebied geadopteerd en helpt mee in het onderhoud.


Het Geusseltpark
Met zijn vijvers is dit park multifunctioneel. Zo zijn de vijvers een geliefde plaats voor vissers en 's winters kan er worden geschaatst. De grote grasvelden worden regelmatig gebruikt om een grote circustent neer te zetten en door ballonvaarders als vertrekplaats voor de ballon. Verder wordt het Geusseltpark gebruikt om te picknicken en een balletje te trappen.