Op deze pagina staan de burgers van Amby, geboren en getogen of nu of vroeger woonachtig in Amby die landelijke bekendheid hebben verworven. Mochten we iemand over het hoofd hebben gezien, tip ons dan even via de contact pagina. Alvast bedankt!

 

Jan Linkens
De balletdanser en -choreograaf Jan Linkens (1958) is in Amby opgegroeid. Hij ontving zijn dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1977 werd hij geëngageerd door Het Nationale Ballet in Amsterdam en werkte daar 17 jaar als danser en choreograaf. In zijn danserscarrière heeft hij met vele choregrafen gewerkt zoals: Hans van Manen, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, Kurt Jooss, Carolyn Carlsson, Maguy Marin, Peter Martins, Peter Wright. Hij danste vele verschillende stijlen van repertoire zoals Bronislava Nijinska, Mikhail Fokine, George Balanchine, Frederick Ashton. Zijn eerste choreografie maakte hij in 1979 voor de Workshop van Het Nationale Ballet. Inmiddels heeft hij meer dan 50 balletten gecreëerd met verschillende gezelschappen over de hele wereld. Zijn choreografieën worden in vele landen uitgevoerd: naast bijna alle Europese landen ook in Israël, Turkije, Japan, Canada, Cuba, Venezuela, De Nederlandse Antillen, De Philippijnen, Puerto Rico en Australië. Van 1994 tot en met 1999 was Jan Linkens artistiek leider en huischoreograaf van het Tanztheater der Komischen Oper in Berlijn, samen met Marc Jonkers. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn choreografieën. In 1983 won hij de 1e prijs met zijn ballet: For a close Friend in de 14e Internationale Choreografie Competitie in Keulen. In 1991 behoorde zijn ballet For you tot de prijswinnaars op de 1ste Internationale Choreografie Competitie in Tokyo en in 1997 werd zijn ballet Nuevas Cruzes genomineerd voor de Benois de la Danse voor beste choreografie. Sinds 1 maart 2011 terug in Nederland als artistiek intendant van het Internationaal Danstheater in Amsterdam. 


 

Max Moszkowicz (senior)
Max Moszkowicz senior, geboren 5 oktober 1926 kwam als enige van zijn familie terug uit de verschrikkingen van Auswitsch, waar de rest van zijn familie werd uitgemoord. Teruggekomen in Maastricht bleek dat het ouderlijk huis op de Grote Gracht was geconfisqueerd, waardoor Max uiteindelijk in Amby werd opgevangen door een melkhandelaar, de rooms katholieke familie Bessems. Van geld uit een in bewaring gegeven kistje bij deze familie begint Max Moszkowicz een lingeriewinkel in Maastricht. Op 5 oktober 1948 huwde hij Maria Bertha (Berthe) Bessems, zij is de dochter van de pleegouders. Moszkowicz maakte alsnog het gymnasium af en studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn afstuderen vestigde hij zich als advocaat in Maastricht. Als strafpleiter groeide Moszkowicz uit tot een van de bekendste van Nederland. Hij is vaak geroemd om zijn vakkennis en pleidooien.  


 

Eric van der Luer
Eric van der Luer, geboren 16 augustus 1965 is een voormalig Nederlands voetballer en tweemalig Oranje International. Hij speelde voor RKASV, MVV, FC Assent (België), Roda JC, Alemannia Aachen (Duitsland) en het Nederlands elftal. Zijn prachtige vrijetrap als international in de 87 minuut tegen Portugal, die in alle schoonheid tegen de paal uiteen spatte, staat nog vers in ons geheugen. In 2008 werd hij assistent-trainer bij Alemannia Aachen, van 2012 t/m 2014 was van der Luer hoofdtrainer bij het KFC Uerdingen 05 in Duitsland, momenteel is hij werkzaam als trainer bij het tweede elftal van Roda JC.


 

Robert Franquinet
De schrijver en dichter Robert Franquinet, geboren 5 juni 1915 in Amby - overleden 30 mei 1979 te Maastricht. Robert Franquinet was een dichter, prozaïst, essayist, kunstschilder, journalist en bloemlezer. Hij is afkomstig uit een gegoede Limburgse familie, die zich ook Franquinet d'Ensival noemde. Hij is een neef van rechter/piloot/publicist Mr. Edmond Franquinet (1896-1974), wiens bekende Jules Verne-biografie (1942) hij illustreerde. Robert Franquinet overleefde een jaar gevangenschap in Polizeigefängnis Haaren (1942-1943). Pseudoniemen: d'E.; d'Ensival; Theophilos Hègeso; Panaït Xytheris. Enkele bekende werken: de bloemlezing Nieuwere klanken; de roman Drijfzand (1977); en de dichtbundels Het vroege uur (1933), Milde Aarde (1935), Van gulden vlinders (1936), Gracilis Opus 13 (1937), In memoriam Maurice Ravel (1938), Gekapseisde boot (1939), Andrianoer en Fatima's heimwee (1939), Boven puin en asch (1941) Een najaar. Zeven verzen (1944) De laatste dageraad (1946), Charaksis (1946), De wijnstok in de sintels (1948), Een oogappel voor rhythmestoringen en struwelen (1949), Figuratief overschot (1953), De vogelaar (1956), Vreemdeling overal (1970/1971) 


 

Jochum ten Haaf
Jochum ten Haaf, geboren 17 december 1978 is een acteur en schrijver, bekend van film en theater. Ten Haaf is opgegroeid in Amby en kreeg bekendheid door zijn rol als Vincent van Gogh in de Britse theaterproductie Vincent in Brixton. In 2002 werd hij genomineerd voor een Londen Evening Standard Theather award voor beste nieuwkomer. Bekende rollen: Taeke in de film De Sportman van de Eeuw. Tom de Schepper in het tweede seizoen van de thrillerserie Vuurzee, Roderick Bodecker in de dramaserie Heer & Meester en Friedrich in War Horse, het wereldwijde theaterfenomeen. In 2017 zal Jochum ten Haaf te zien zijn in de speelfilm 'Het Verlangen' van regiseur Joram Lürsen met in de hoofdrol Chantal Janzen. Ook Hollywood zal in 2017 kennis maken met ten Haaf door zijn rol in de film Dunkrik van regiseur Christopher Nolan.


 

Johannes Lambertus Scriwanek
Sergeant der infanterie van het Indische leger en ridder der Militaire Willems-Orde Johannes Lambertus Scriwanek, geboren 29 oktober 1877 - overleden 30 december 1913, woonde in Amby. Scriwanek (stamboeknummer 53388) trad in zijn rang als sergeant te Atjeh bij diverse gevechten op als patrouillecommandant. Op 30 november 1905 leidde hij zijn brigade van het Korps Marechaussee te voet in Beneden-Seunagan en Tadoe een patrouille met veel voortvarendheid en wist het zo te leiden dat men een berucht bendehoofd in zijn woning verraste en onschadelijk kon maken. Hij werd bij Koninklijk Besluit van 9 januari 1907 nummer 36 benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde. Dat was voor zijn verrichtingen te Atjeh en Onderhorigheden gedurende het eerste halfjaar van 1906. Scriwanek ging in 1910 eervol met pensioen en keerde naar Nederland terug per stoomschip Vondel van de Maatschappij Nederland. Gedurende de laatste jaren van zijn leven woonde hij in Amby, hij overleed in Utrecht. 


 

Peggy Vrijens
Peggy Vrijens, geboren 28 oktober 1976 is een actrice bekend van film en theater. Vrijens is opgegroeid in Amby, in haar jeugd deed ze tien jaar lang aan klassiek en jazzballet. Ook speelde ze van haar achtste tot haar achttiende jaar viool. Na het vwo volgde Vrijens de Toneelacademie in Maastricht. Sinds haar afstuderen in 2000 speelt ze vast bij het theatergezelschap Els inc. Bekende rollen: Fleur  van Aspen in Rozengeur & Wodka Lime, Monica in Costa!, Marjolein Kramer in Julia's Tango, Oksana Nikolajev in Voetbalvrouwen, Morgana Le Fay in Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard, Britney in Wingin' It en Tecnaln in Winx Club.