Straatnamen
Wat betekenen de straatnamen van Amby? Waar komen ze vandaan? Veel inwoners weten de betekenis van hun eigen straatnaam niet, voor andere inwoners is het bijna vanzelfsprekend dat ze de betekenis van hun straatnaam wél kennen. Deze kennis wordt niet dagelijks gedeeld, reden voor ons om hier een zo compleet mogelijk overzicht te maken van de straatnamen van Amby en hun betekenis.

De naam Amby
Voordat we aan de straatnamen beginnen komt Amby zelf aan de orde. Waar komt de naam Amby vandaan? Uiteindelijk is dit niet met zekerheid te zeggen. Er zijn diverse verhalen over het ontstaan van de naam Amby. Bij ieder verhaal heb je een flinke portie inbeeldingsvermogen nodig om het verhaal aannemelijk te maken. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de naam zo goed als zeker uit de Romeinse tijd of zelfs daarvoor komt. De namen en woorden die in verband worden gebracht met Amby zijn: Ambius (een Kelt), Ambo (een Germaan), Ambiorix (koning van de Eburonen), Ambi (Keltisch woord voor omheining), Ambire (Latijns woord voor rondtrekken of omheinen), Ambivium (Latijns woord voor kruispunt) en zelfs Ambe (Grieks woord voor berghelling).

De 'bijzondere' straatnamen
• Hélène Schoenmaeckersstraat: verzetsstrijdster Hélène Schoenmaeckers, geboren 03-07-1894 in Rekem, België. Behoorde tot verzetsgroep van 'De Liedekerke' uit Eijsden (over de grens brengen en verzorgen van Belgische en Franse krijgsgevangenen), gearresteerd in december 1941, overleden 11-7-1945 in een herstellingsoord te Sankt Gallen (Zwitserland) aan de gevolgen van de ontberingen in het concentratiekamp.
• Cramer van Brienenstraat: burgemeester van Amby K.C.J.M.A. Cramer van Brienen in de periode 1846 - 1877.
• Pastoor Lanckohrstraat: Jan Willem Joseph Lanckohr (1902-1963) was van 1956 tot 1962 pastoor in Amby.
• Hagerhofpad & Tiendschuurpad: zie Hagerhof of Tiendschuur op de pagina Hoeven & Kastelen
• Jan Petersstraat: verzetsstrijder Jan Mathijs Peters, geboren 11-10-1908 in Echt. Overleden na een noodlottig verkeersongeval op 25-01-1962 in Sittard. Tijdens de oorlogsjaren leidde hij in Roosteren een verzetsgroep, die een vluchtlijn opzette om aan de Duitsers ontsnapte verzetsstrijders en piloten naar België te helpen ontkomen. Met slechts veertig mensen tot zijn beschikking slaagde hij er in het najaar van 1944 in om Roosteren zonder gevechten in handen van de geallieerden te krijgen. Voor zijn verzetswerk werd hij in 1951 geridderd met de Militaire Willemsorde. Na de oorlog werd hij Tweede Kamerlid namens de KVP (CDA).
• Longinastraat: zuster Maria Helene Kuppen Longina (1902 - 1979) van het Klooster van de Franciscanessen van de Heilige Jozef dat gevestigd was in de Kloosterstraat nu Longinastraat.
• Gouverneur Houbenstraat: Francois Joseph Marie Anne Hubert Houben (1898-1976) was van 1947 tot 1964 Commissaris van de Koningin in Limburg.
• Jonker Ravestraat, Jonker Ravepad, Ravenhofpad, Ravepad & Ravestraat: zie Ravenhof op de pagina Hoeven & Kastelen.
• Walburg & Sint Walburgapad: zie Heilige Walburga op de pagina van de parochie Heilige Walburga.
• Achter de Hoven: achter de tuinen.
• Hagenstraat & Hagenpad: hagen als afscheiding van weiden en akkers een haag is een lijnvormige aanplanting van struiken en/of bomen.
Gravenstraat: zie Gravenhof op de pagina Hoeven & Kastelen.
• Van Slijpestraat: de familie van Slijpe was van 1742 tot 1980 eigenaar van Huize en Hoeve Severen.
• Martin Lamkincour: Christianus Martinus Bernardus (Martin) Lamkin geboren 27-08-1912 in Sint Pieter. Overleden 17-10-1991 in Sint Pieter. Gemeentesecretaris van Amby van 1935 tot 1970. Ereburger van de gemeente Amby 29-6-1970 vanwege zijn belang voor de samenleving (o.a. bestuurslid van de Harmonie en medeoprichter van de eerste kring schooltandverzorging).
• Ambiorixweg: Ambiorix, koning van de Eburonen, een Gallische stam die leefde in een gebied tussen de Maas en de Rijn ten tijde van Julius Caesars verovering van Gallië. Zijn naam betekent ‘rijke koning’.
• Severenstraat & Severenplein: zie Huize Severen en Hoeve Severen op de pagina Hoeven & Kastelen.
• In de O: In de Ooi, een oude benaming van een Ooibos, een op natuurlijke wijze ontstaan bos langs rivieren. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier.

Hélène Schoenmaeckers


Jan Peters

Straten vernoemd naar oude kadastrale benamingen
Hoovenweg, Hoovenvoetpad, Hoverenweg, Hoverenpad, Heukelstraat, Heukelplein, Peutgensweg, Koedreef.

Straten vernoemd naar hoeven en boerderijen in Limburg
Heisterumhoeve (Linne), Arenborghoeve (Venlo), Roffaarthoeve (Maasbree), Doomhoeve (Heerlen), Hulsforthoeve (Venlo),
Hamerthoeve (Arcen), Baanderthoeve (Sittard), Eisenhoeve (Wittem), Holtumhoeve (Sittard), Lovendaalhoeve (Venlo).

Straten vernoemd naar schilders
Frans Halsstraat, Rembrandtstraat, Van Goghstraat.

Straten vernoemd naar akkerbouw en gewassen
Gersthegge, Tarwehegge, Haverhegge, Roggehegge, Maishegge, Zeishegge: een zeis is een maaiwerktuig met lange steel en gebogen puntig snijblad, Zichthegge: een zicht is een zeis met een korte steel, Wagenlaan: de wagen getrokken door een trekdier, Sikkelhegge: een sikkel is een snijmes in de vorm van een halve maan, Gaffellaan: een gaffel is een riek die gebruikt wordt bij het laden van schoven, hooi of gras, Karposthegge: karposten zijn houten palen geplaatst op een kar om hoog te kunnen beladen, Schovenlaan: een schoof is een samengebonden hoeveelheid geoogste halmen, Haamhegge: een haam is een houten, vaak tweedelig, halsjuk dat om de nek van een trekdier wordt geplaatst om een voertuig/landbouwwerktuig te kunnen trekken, Dorspad: dorsen, het uit de aren slaan van graankorrels.

Straten vernoemd naar fruit (verwijzing naar de bloesemwei)
Appelhegge, Appelpad, Kershegge, Peerhegge, Mirabelpad (kerspruim), Perzikpad, Oofthegge: een ooft is een boomvrucht zoals een appel of een peer.

Straten venoemd naar heesters en bomen
Lindenplein, Elzenhoven, Olmenhoven, Buxushoven, Taxushoven, Cederhoven, Cederpad, Plataanhoven, Acaciahoven, Acaciapad, Ahornhoven, Beukenhoven, Beukenpad, Larixhoven, Larixpad, Eikenhoven, Eikenpad, Esdoornhoven, Iepenhoven, Peppelhoven (populier), Peppelpad, Sparrenhoven, Berkenhoven, Dennenhoven, Vlierhoven, Hazelaarhoven, Cypressenhoven.

Straten vernoemd naar heide
Dopheide, Struikheide, Boomheide, Boomheidevoetpad, Sneeuwheide.

De 'vanzelfsprekende' straatnamen
Ambyerstraat-Noord, Ambyerstraat-Zuid, Westrand, Molenweg, Koninginnestraat.