Doneren Joods Monument Amby

IBAN: NL31RBRB0827811055 t.n.v. ‘Stichting één voor allen, allen voor één’ o.v.v. ‘Monument’.

Het verhaal van Lieske Slangen en Harald Wajnkowski, onderzocht en beschreven door Sandra Kostons (Kerstkrant 2015 Harmonie St. Walburga) heeft deze bal aan het rollen gebracht. Het Joods verleden van Amby. Het onderzoek naar dit verleden is in volle gang en levert vele indrukwekkende verhalen op. Zo is het verhaal 'Een 'nieuwe' familie erbij' van journalist Rob Cobben in de Limburger van 4-5-2016 (klik hier voor het artikel in de Limburger) over Natascha Frissen en Sandra Kostons één van de vele voorbeelden die voor heel veel hartverwarmende reacties zorgden.

Nu zijn er voor Amby 27 van dit soort verhalen, voor deze 27 slachtoffers willen wij naast het in kaart brengen van hun verhalen de Ambiese gemeenschap iets tastbaars bieden om deze mensen en deze tijd te gedenken. De mooiste vorm hiervoor is natuurlijk een Monument, het 'Joods Monument Amby'. De begroting is nog niet gemaakt, maar we kunnen alvast beginnen met de fondsenwerving.

De ‘Stichting één voor allen, allen voor één’ hebben we bereid gevonden om de donaties te bundelen. De stichting één voor allen, allen voor één bestaat al sinds de jaren '90, de doelstelling van de stichting is het bijeenbrengen van gelden en middelen ter bevordering van het sociale, culturele, sportieve en maatschappelijke leven. Ons initiatief sluit naadloos aan op de sociale, culturele en maatschappelijke doelstelling van de stichting.

Herplaatsing struikelsteentje Paula Kaufmann-Daniels 14-09-2017

Donderdag 14 september 2017 is er een stukje geschiedenis van Amby 'gecorrigeerd'. De herplaatsing van het struikelsteentje voor Paula Kaufmann-Daniels heeft plaatsgevonden. Na gedegen onderzoek van Sandra Kostons bleek de juiste locatie van dit struikelsteentje Longinastraat 67 te zijn. Paula en haar echtgenoot Lazarus woonde vanaf 11 april 1939 op de toenmalige Kloosterstraat 32, de huidige Longinastraat 67. Paula Kaufmann-Daniels werd op 2 juli 1943 vermoord in Sobibor, ze werd 64 jaar. Haar kleinzoon, die aanwezig was bij de herplaatsing, was erg dankbaar voor de mooie opkomst van belangstellenden bij deze herplaatsing.

Voor de overige drie struikelstenen die door het Struikelsteentjes Comité Maastricht in Amby op de verkeerde plek geplaatst zijn zullen we ook nog een verzoek tot herplaatsing indienen. 

 

Plaatsing struikelsteentjes in 2016 voor familie Zeligman, Ambyerstraat Zuid 34Plaatsing struikelsteentje in 2017 voor Paula Kaufmann-Daniels, Longinastraat 67